Winkels, Horeca & Cultuur
Op zoek naar een specifieke winkel in Heerlen?
Agenda
Bekijk hier alle aankomende evenementen in Heerlen!
Nieuws & Events
Lees hier over het laatste nieuws en de laatste events!
Bereikbaarheid Over Heerlen Mijn Stad Contact

Nieuwe exploitant voor 'De Twee Gezusters’: Luciushof en Savelbergklooster

De twee bekende Heerlense gezusters Luciushof en Savelbergklooster van eigenaar Weller hebben een nieuwe exploitant c.q. huurder, nadat de TWEE Gezusters in juni van dit jaar failliet werden verklaard. Met man en macht is er gewerkt aan een doorstart. Na een zorgvuldige selectie met vijf geïnteresseerde partijen werd entrepreneur Blanche Hartman, bijgestaan door haar gezin, gekozen. Zij brengen een hoop expertise en energie naar de twee markante gebouwen. De naam ‘TWEE Gezusters’ blijft gehandhaafd en wordt ondergebracht in een stichting, maar de aanpak is geheel vernieuwend. Ontmoeting en samenwerking zijn de kernwoorden. Dat betekent dat er allerlei leuke initiatieven worden opgestart en dat er vanaf 5 oktober weer heerlijk gegeten kan worden in het sociale restaurant, De Brasserie, of in de prachtige kloostertuin van de Luciushof.

Ontmoetingscentrum
De ‘Twee Gezusters’ is een belangrijk ontmoetingscentrum in Heerlen. De voormalige kloosters doen dienst als werkplek, woonruimte, ontmoetingsruimte, concertpodium, museum, restaurant en stadstuin. Meer dan 35 maatschappelijk betrokken organisaties en bedrijven zijn hier momenteel al gehuisvest. Voor Weller is woonplezier niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de woningen, maar ook van wat de omgeving te bieden heeft. Het stimuleren van ontmoeting en verbinding tussen de verschillende doelgroepen in Heerlen-Centrum, zit ingebakken in de missie van Weller. Het heeft nog eens extra prioriteit omdat er nauwelijks ontmoetingscentra zijn in de omgeving. Vandaar dat er fors geïnvesteerd is in de renovatie van de Luciushof en het Savelbergklooster (ca. drie miljoen euro).

In de maanden na het faillissement is er door alle partijen hard gewerkt aan een doorstart. In korte tijd is er veel bereikt, met als resultaat de opening op 5 oktober. Mede dankzij de inzet en de ca. 60.000 euro subsidie van de Gemeente Heerlen kon de doorstart van stichting ‘De TWEE Gezusters’ gerealiseerd worden en blijft deze unieke historische plek een bruisend middelpunt in het centrum van Heerlen.

Nieuwe exploitant
De visie van de nieuwe exploitant sluit hier volledig bij aan. Met het sociaal restaurant De Brasserie heeft ze een prachtige troef in handen om te zorgen dat vereenzaming van ouderen op een positieve manier wordt beïnvloed. Zeven dagen per week worden er tegen een zachte prijs drie-gangen maaltijden aangeboden, vers bereid in de keuken van de Luciushof. Als basis dienen producten uit onze eigen streek. Deze worden bereid door de voormalige chef-kok die weer terug in dienst is genomen, net als een aantal andere personeelsleden. Iedereen is welkom, waardoor er op een natuurlijke manier contact ontstaat tussen jong en oud.

Daarnaast gaat het gezin Hartman allerlei activiteiten ontwikkelen met bestaande huurders, zorgpartijen en actieve partijen uit het centrum om zo breed mogelijk in te zetten en draagvlak te creëren. De ruimtes in de kloosters bieden veel mogelijkheden om te vergaderen, voor evenementen, feesten, concerten, etc. Een gevarieerd aanbod, waarbij ook ongebaande paden bewandeld worden. Zoals het inzetten van de authentieke gewelvenkelders: een van de meest goed bewaarde geheimen van het Savelbergklooster. Zij vormen een geweldig decor voor een nostalgisch wijntje met ‘broederliefde’ in de vorm van een wijnproeverij.

IBA
Een echte eyecatcher in het geheel is de prachtige binnentuin van de Luciushof. Dankzij de plannen van IBA wordt deze nog memorabeler. Zo ligt er een idee om de kruidentuin van broeder Aloysius (deze broeder maakte van Heerlen in 1891 tot halverwege de 19de eeuw een Kneipp-kuuroord) nieuw leven in te blazen en wordt de binnentuin van de Luciushof verbonden met de ‘’De Vijf Pleintjes’ in het centrum: De Morenhoek, het Schelmenhofje, het Bètaplein, de Bongerd en het Wilhelminaplein. In de gangen van het oude klooster zijn zelfs geluiden te horen dat er ideeën zijn voor een prachtige openbare trap in het gebouw die deze pleintjes verbindt met de Luciushof.

Al deze plannen leiden tot een verbreding van de belangrijke spilfunctie van de twee kloosters: ontmoeting en verbinding met talrijke activiteiten in het centrum van Heerlen.

Persbericht: Weller
Foto's: centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad

#HeerlenMijnStad

Groeten uit Heerlen!


13 juni 2016

"Waar ga jij mee naartoe deze zomer?" pronkt op de achterzijde van de ansichtkaart die wij als centrumorganisatie de afgelopen maanden hebben verspreid. TIP: Stuur deze kaart op naar iemand ...