Winkels, Horeca & Cultuur
Op zoek naar een specifieke winkel in Heerlen?
Agenda
Bekijk hier alle aankomende evenementen in Heerlen!
Nieuws & Events
Lees hier over het laatste nieuws en de laatste events!
Bereikbaarheid Over Heerlen Mijn Stad Contact

​schrit_tmacher Festival van start met bijzondere eerste festivalweek

Van dinsdag 20 februari t/m zondag 25 maart 2018 vindt de 23e editie van het grensoverschrijdende schrit_tmacher Festival plaats. Het beloven vijf weken boordevol bijzondere en spectaculaire danservaringen te worden. Dit jaar met fascinerende gezelschappen en stukken uit Israël, Nederland, Frankrijk, Marokko/België en China/VS!

De eerste festival week is gelijk een hele bijzondere. Het festival opent op woensdag 21 februari 20.00 uur in Heerlen met de Nederlandse première van ‘to a simple, rock ’n’ roll . . . song.’ van Michael Clark Company (UK). Danser en choreograaf Michael Clark is een buitenbeentje in de Britse hedendaagse dansscene. In 2015 stond hij voor het eerst op het podium van PLT met de spraakmakende productie animal / vegetable / mineral. Dit seizoen keert hij terug.

Sinds de jaren 80 reist de Britse danser/choreograaf Michael Clark de wereld rond met multidisciplinaire beeldende dansvoorstellingen. Hij staat bekend om zijn unieke samenwerkingen met kunstenaars, modeontwerpers en bands, veelal uit de camp-, punk- en rockwereld. Michael Clark’s nieuwste choreografie to a simple, rock ’n’ roll . . . song. is een ode aan de muziek. Hij opent de voorstelling met een verfijnde reflectie op Erik Satie en zijn invloed op de dans, om via de punkrock van Patti Smith’s Horses af te sluiten met eervol eerbetoon aan David Bowie. ‘An adrenaline shot that sends you away buzzing’, schreef The Evening Standard.

Daarnaast staan er maar liefst acht voorstellingen op het programma van de unieke theaterversie ‘The Hole’, uitgevoerd door NDT1 in coproductie met schrit_tmacher Festival. Vier dagen lang wordt in een van tribune ontdane LIMBURGzaal Ohad Naharins meesterwerk ‘The Hole’ (Batsheva Dance Company, 2013) twee keer per dag uitgevoerd. Parkstad Limburg Theaters heeft daarbij de unieke rol op zich genomen als coproducent.

Janine Dijkmeijer, Algemeen Directeur Nederlands Dans Theater, over de samenwerking:

‘Voor NDT geldt dat samenwerking met andere regio’s en theaters binnen Nederland cruciaal is om het landelijke publieksbereik te bestendigen en een duurzame toekomst te geven. Deze samenwerking gaat uit van het bundelen van krachten waarmee er geinvesteerd wordt in (toekomstig) theaterpubliek.’

Voor het eerst is Ohad Naharins meesterwerk The Hole buiten Israël te zien zijn en door een ander gezelschap dan zijn eigen Batsheva Dance Company gedanst worden. Naharin, sinds 1990 de artistiek directeur van de Batsheva Dance Company, wordt over de hele wereld geroemd als een van de meest vooraanstaande choreografen. Tijdens de voorstelling bevindt het publiek zich samen met de dansers op het toneel, die zowel op het podium als ook in het grote metalen rooster boven de vloer bewegen. Het publiek wordt daarmee een intrinsiek onderdeel van deze intieme voorstelling.

Het festival duurt nog tot en met 25 maart 2018.

Kijk voor het hele programma op:
www.schrittmacherfestival.nl
www.plt.nl