Winkels, Horeca & Cultuur
Op zoek naar een specifieke winkel in Heerlen?
Agenda
Bekijk hier alle aankomende evenementen in Heerlen!
Nieuws & Events
Lees hier over het laatste nieuws en de laatste events!
Bereikbaarheid Over Heerlen Mijn Stad Contact

Heerlen, Mauds stad

Genieten van het eten en uitzicht op de vijfde etage van het - ik blijf het zo noemen - Glaspaleis. Met een drankje op het terras mensen kijken. Samen met mijn lief chillen aan de nieuwe vijver bij het Aambos. Vrienden van buiten het Heerlense rondleiden langs alle prachtige murals. Ik blijf hier mijn hart ophalen.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zonder mijn vriendje waarschijnlijk niet op mijn 20e naar Heerlen was verhuisd. We hadden er allebei een paar maanden universitaire keuzevakken op zitten - hij in Warschau, ik in Groningen - en we gingen samenwonen. In mijn eentje had ik waarschijnlijk voor Maastricht gekozen. Mijn vrienden en opleiding waren daar tenslotte ook. Maar het werd een appartement op de Heerlerbaan. En hoewel ik in het begin nog met enige weemoed terugdacht aan het studentikoze Groningen, voelde Heerlen steeds meer als 'thuis'.
Drie jaar later gingen we op huizenzoektocht. Omringende gemeenten boeiden ons niet, het huis moest in Heerlen staan. Toen we hèt, ik mag intussen zeggen: òns huis zagen, wisten we het gelijk. Binnen drie dagen was het geregeld. En wauw, wat voelt dit 'thuis'!
Intussen vul ik mijn meeste uren met werken als psycholoog (helaas niet vanuit thuis), heel wat reistijd (van en naar werk), lezen en schrijven (meestal in de trein), en te veel hobby's om in een week te proppen. Oh ja, en dan zie ik ook nog regelmatig een vriendin. En 's avonds laat, vaak pas tegen de tijd dat ik in mijn bed stap, mijn - inmiddels - man.

'Weg ben je. Op de vlucht. Druk-druk. Je menst de dag door. De westerse maakbaarheid van het leven achterna.'
Uit: 'De wereld van De Wachter' (Dirk de Wachter)

Vorige week zaterdag stond er niets in mijn agenda. Hè, wat vreemd, heb ik iets gemist? Nee, er staat echt niks. Hm, dan ruim ik maar wat op en maak ik schoon in huis.
En terwijl ik dat doe, besef ik steeds meer dat ik hier veel te weinig ben. De rust in mijn agenda verandert mijn blik en doet me weer naar ons huis kijken met de ogen van dat verliefde meisje op dat heerlijke huis. Ik dans op de muziek die uit de radio galmt, ik liefkoos eindelijk onze plantjes - die het doorgaans met een snel gieterplonsje moeten doen - en in de tuin installeer ik, voor het eerst sinds ik hier al vier jaar woon, de parasol.

'Ik stel voor om het eens rustig te houden en niets speciaals te doen. Rustmomenten zijn nu eenmaal vreselijk belangrijk voor ons lichaam en onze geest.'
Uit: 'De wereld van De Wachter' (Dirk de Wachter)

En daar zit ik. Onder de parasol. Moe en bezweet van het stofzuigen in het warme weer. Een vlinder strijkt neer in de vlinderstruik. Een vogel tjilpt vanaf de appelboom naar zijn vriendje. En ik geniet. Van de rust. Van wonen in het mooie Heerlen.

Meer weten over Maud Schaepkens?
Volg haar op Facebook, Instagram en/of LinkedIn!